zapraszam na pogaduszki

w dawnej kuchni

Five o'clock po galicyjsku - ciasteczka śmietankowe i amoniakowe

Ciasteczka śmietankowe zainteresują osoby, które unikają jedzenia jajek, a przy amoniakowych spieszę poinformować, że amoniak w wypiekach to soda oczyszczona często używana w miejsce proszku do pieczenia. Muszę też dodać, że różnie rozumiemy z Bożeną funt jako miarę wagi. Ona upiera się na tym małopolskim, a ja powszechnie zaakceptowanym. Różnica kilku gramów praktycznie nie ma znaczenia. Funt Bożeny jest nieco cięższy od 0,5 kg. Mój nieco lżejszy.

Śmietankowe ciastka

IMG_8339seans3.jpgkuchnia4 010blog.jpg

Byłyśmy bardzo ciekawe jaki będzie efekt pieczenia ciasta bez jajek i proszku. postępowałyśmy zgodnie z instrukcją. Przy okazji dowiedziałam się, że makutra to taka drewniana pałka, a nie jak myślałam specjalna gliniana miska porowata w środku. Na wszelki wypadek jedno i drugie na zdjęciu

IMG_8300seans3.jpgW środku mąka utarta z masłem. Kolejny raz ucierać będę elektrycznie, ale Bożena dała rady ręcznie. Okazuje się, że kolejny etap też jest bardzo wysiłkowy. Ciasto wyrabia się na stolnicy tak długo, aby w jego przekroju było widać rozwarstwienia i pęcherzyki powietrza i zdradzę trwa to trochę, ale warto. Jeszcze tylko 25 do 30 minut pieczenia i bajeczne bezjajeczne ciastka gotowe. Dla mnie bomba, bo prawie nie zawierają cukru i mają posmak serowy dzięki dodanej śmietanie.

Dodam, że jak na elegancką herbatę przystało Bożena przygotowała do degustacji piękny bieżnik z angielskim haftem swojej mamy.

IMG_8326seans3.jpgA tu kolejna serwetka, też mamy i też prezentuje się pięknie.

IMG_8342seans3.jpg

kolej na:

Ciasteczka amoniakowe

IMG_8329seans3.jpgkuchnia4 007blogcz.jpgPrzepis trzeba wzbogacić o procedury wykonawcze. Przygotowana mieszanka z poprzedniego dnia jest płynna. Wysypujemy na stolnicę z 1/2 kg mąki. Robimy w niej krater, do którego wlewamy płyn sukcesywnie zarabiając. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dorzucamy kolejne, aż stanie się na tyle zwarte, że da się rozwałkować na stolnicy, by wykrawać z niego ciastka. Wcześniej rozbijamy w moździerzu  lub mielimy w młynku kopiatą łyżkę goździków i drobno kroimy pół słoiczka skórki pomarańczowej. Przyprawy dodajemy do mąki na stolnicy. Ciasto wałkujemy na wysokość 0,5 cm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i pieczemy około 25 minut. Ciastka należy przechowywać w szczelnym pudełku np. metalowym jak to dawniej praktykowano, aby nie twardniały. Nazwałam je pierniczkami białasami, przez intensywny goździkowy smak i aromat skórki pomarańczowej.

IMG_8336seans3.jpg IMG_8332seans3.jpg IMG_8329seans3.jpg IMG_8325seans3a.jpg IMG_8317seans3.jpg IMG_8315seans3.jpg IMG_8309seans3.jpg IMG_8307seans3.jpg IMG_8316seans3.jpg