zapraszam na pogaduszki

w dawnej kuchni

na teraz i na potem - miodowniczki i kruche rogaliki

Miodowniczki i kruche rogaliki

IMG_8453kruche.jpg

Przepis na kruche rogaliki niby tradycyjny, ale kusi brak dodatku cukru do ciasta, a za to pojawiają się w cieście migdały i wypełnienie marmoladą lub konfiturą dobraną do smaku. Druga propozycja to miodowniczki. Tu przekornie brak tłuszczu za to cukier i miód. Po upieczeniu wszystko  wygląda świetnie. Kolor ciasteczek obłędny. Złote, trzymają formę, ale po chwili, gdy ostygną twardnieją. Jest metoda. Zamykamy je w hermetycznym pudełku wraz z plasterkiem jabłka i mogą spokojnie mięknąć.

Miodowniczki

kuchnia6 003bmiod.jpgproporcje składników suchych do mokrych są, na pierwszy rzut oka, - zaburzone:

IMG_8432miodek.jpg


1/2 funta cukru i cały funt mąki, nie licząc już łyżeczki kawowej proszku do pieczenia
mamy wyrobić z 2 jajkami i 120 gramami miodu, przesypuje nam się to dłuższą chwilę przez palce - ale w  miarę  wyrabiania - ciasto robi się coraz bardziej plastyczne
nie leżakujemy ciasta, tylko  wałkujemy na 0,5 cm, wykrawamy foremkami i do piekarnika
temp. 190 stopni na 17 - 19 minut
roznosi się nieprawdopodobnie słodki, miodowy zapach (w naszym przypadku gryczanego miodu)
ciasteczka przypominają pierniczki - nie zapominajcie po ostygnięciu twardnieją, ale taka ich uroda. To ciasteczka dojrzewające, które można długo przechowywać. Stosujemy starą metodę. Wkładamy je do hermetycznej puszki z kawałkiem jabłka.

IMG_8433miodek.jpg

kuchnia6 002akruche.jpg

IMG_8445kruche.jpg
Kruche rogaliki na bogato
zarabiając składniki trzeba uważać, żeby ciasto nam sięe nie ogrzało bo będzie trudno je rozwałkować i w takim przypadku trzeba je dać do lodówki,
potem rozwałkować, pokroić na kwadraty i wylepiać rogaliki
temperatura piekarnika: 180, czas pieczenia 25 minutpo upieczeniu posypać cukrem pudrem
są bardzo, bardzo kruche i bardzo zjadliwe

IMG_8460kruche2.jpg