zapraszam na pogaduszki

w dawnej kuchni

Sznicel cielęcy, krem pomarańczowy i domowy chleb

IMG_8554all.jpgKtoś pomyśli, jak można dobrej gospodyni podawać przepis na sznycel, zdrobniale z krakowska zwany sznycelkiem, wszak to klasyka gotowania, a jednak. Urzekła nas w nazwa przepisu - sznicel, powiało bell epoque. Menu dnia dopełnił domowy chleb i krem pomarańczowy. W dobie erzaców smakowych mamy pewność, że aromat kremu, to sama natura. Dla podkreślenia historyczności przepisu na zdjęciach wystąpi telefon z epoki.

Sznycelki

kuchnia6 006asznyc.jpg

 Przygotowałyśmy sznicelki dla dużej rodziny. Bożena zamówiła cielęcinę w zaprzyjaźnionej masarni. Do tego dobrała mięso z indyka, aby uniknąć nadmiaru antybiotyków. Wszystko zmieliła w domu, ale można też poprosić o zmielenie w sklepie.

- miaszamy 1/2 kg cielęciny z 1/2 kg mięsa drobiowego
dodajemy 3 żółtka, solimy

- doprawiamy takimi przyprawami jak lubimy (gałka muszkatułowa, tymianek, oregano, majeranek, papryka)

- ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą mięsną
dodajemy do masy trochę bułki tartej (ok 1/2 szklanki)
dzielimy na  kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy.

- jako tłuszcz wybrałyśmy smalec, bo dietetycy wolno się z nim przepraszają i dodaje aromatu dawnej kuchni. Niestety nad patelnią trzeba czuwać i odwracać często sznycelki.

- sugerujemy półgodzinne smażenie, a potem smak jakiego nigdy nie poznacie w najlepszej restauracji z tradycyjnym menu.

IMG_8476snycel.jpg IMG_8485sznyc.jpg IMG_8490sznyc.jpg IMG_8505sznyc.jpg

 

 
Krem pomarańczowy
kuchnia6 005apom.jpg
- cytrusy wyszorować pod bieżącą wodą
- z dwóch pomarańczy zetrzeć delikatnie  skórkę na tarce o małych oczkach (żeby w kremie była niewyczuwalna)
- wycisnąć sok z owoców, dodać skórkę, cukier, żelatynę (20 g)
- zagotować i odstawić do wystygnięcia
- ubić 400 - 500 g śmietany 30 % i delikatnie wymieszać z wystudzonym sokiem, wlać do salaterek i odstawić do lodówki. Krem podawany z lodówki ma konsystencję galarety. Pozostawiony dłuższą chwilę w temperaturze pokojowej mięknie.

IMG_8520krem2.jpg
 
 

 

Krem bardzo nadaje się do wypełniania kruchych babeczek, świetnie łamie kwaskowatością tłustość kruchego ciasta

IMG_8471sok.jpg IMG_8519krem2.jpg IMG_8511krem.jpg IMG_8525krem.jpg

 

Chleb (przepis współczesny)
 

 

Potrzebujemy: 1kg mąki, paczkę (kostkę) drożdży - 100g, ocet balsamiczny

IMG_8464chleb.jpg

 
- dodużego garnka wsypujemy 2 łyżeczki cukru, paczkę drożdży, i 4 łyżki stołowe octu balsamicznego, mieszamy
- wlewamy 2 szklanki wody (ciepłej)  i wsypujemy 1/2 kg mąki, mięszamy
- dolewamy 2 szklanki wody i wsypujemy 1/2 kg mąki i 3,5 łyżeczki soli,
dodajemy dowolne zioła, pestki słonecznika lub dyni, suszone śliwki, morele lub żurawinę - takie jak lubimy
- odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę

przelewamy do foremek keksowych i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni

IMG_8472chleb.jpg

ciasto ponownie rośnie w keksówkach w piekarniku

IMG_8527chleb.jpg

po wyjęciu z foremek tak się prezentuje

 

IMG_8556chleb.jpg

a to już apetyczna kromeczka.

Dobrze jest przechowywać chleb w płóciennym woreczku wtedy nie twardnieje i zachowuje świeżość kilka dni.