zapraszam na pogaduszki

Wpisy z kategorii: w dawnej kuchni

IMG_8554all.jpg
w dawnej kuchni

Sznicel cielęcy, krem pomarańczowy i domowy chleb

Ktoś pomyśli, jak można dobrej gospodyni podawać przepis na sznycelek, wszak to klasyka gotowania, a jednak. Urzekła nas w nazwa przepisu - sznicel, powiało bell epoque. Menu dnia dopełnił domowy chleb i krem pomarańczowy. W dobie erzaców smakowych mamy pewność, że aromat kremu, to sama natura. Dla podkreślenia historyczności przepisu na zdjęciach wystąpi telefon z epoki. czytaj dalej

IMG_8453kruche.jpg
w dawnej kuchni

na teraz i na potem - miodowniczki i kruche rogaliki

Przepis na kruche rogaliki niby tradycyjny, ale kusi brak dodatku cukru do ciasta, a za to pojawiają się w cieście migdały i wypełnienie marmoladą lub konfiturą dobraną do smaku. Druga propozycja to miodowniczki. Tu przekornie brak tłuszczu za to cukier i miód. Po upieczeniu wszystko wygląda świetnie. Kolor ciasteczek obłędny. Złote, trzymają formę, ale po chwili, gdy ostygną twardnieją. czytaj dalej

komentarze: 1
IMG_8384orzechowy.jpg
w dawnej kuchni

Imieniny tradycyjnie - tort orzechowy

Tym razem całe pieczenie wzięła na siebie Bożena, więc jestem bezstronną degustatorką. Ciasto wspaniałe delikatne, puszyste. Tort był ogromny, bo też i okazja słuszna. Spotkanie klubowe w Wilii Decjusza. Kilkanaście wytrawnych pań domu i jeden pan tortem się zachwyciło. Tort był imieninowy - Bożeny wszak w tym tygodniu w kalendarzu. Wszystkiego najlepszego Bożeno - twoje wypieki niebo w gębie. czytaj dalej

komentarze: 1
emasepia1.jpg
w dawnej kuchni

stół karnawałowy - chrust, tort daktylowy

Internet, półki księgarskie wypełnione są książkami kucharskimi. Na moim blogu kilka razy próbowałam zaprezentować swoje przepisy, ale nie jest to moja najmocniejsza strona - pieczenie i gotowanie, a jednak. W ciągu najbliższych tygodni przygotujcie się na wpisy kulinarne. Przyczyn jest kilka. Pierwsza to taka, że znalazłam stary zeszyt chyba stuletni pełen przepisów galicyjskiej kuchni. czytaj dalej

komentarze: 1